Wat zijn de voordelen van SEO?

Met zoekmachine optimalisatie, ook wel Search Engine Optimization (SEO) genoemd, zijn er veel voordelen. Wij vinden dat iedereen met een website zich moet verdiepen in de wondere wereld van zoekmachine optimalisatie.  Websitebezoekers zijn de basis van een succesvolle online onderneming. SEO en Kop Digitaal helpen hierbij.

SEO is het optimaliseren van de website met als doel om nóg beter gevonden te worden in de zoekmachine. Naast SEO zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om meer website bezoekers binnen te halen zoals; Google Ads, Sociale media, influencer marketing, email marketing en affiliate programma’s. Waarom kiezen voor tijdrovende SEO?

In het kort; SEO is dé basis voor een duurzame groei met de hoogste ROI (Return On Investment) van alle marketingkanalen. Benieuwd naar alle voordelen van SEO? Lees dan snel verder!

SEO voordeel 1: Geen beperking van budget

SEO heeft geen beperkingen in budget. Behaal jij de gewenste organische top 3 posities dan ben jij hierin altijd zichtbaar. Dat is namelijk niet afhankelijk van een budget. Veel adverteerders hebben een dagbudget. Mocht jij adverteren en je dagbudget is op je niet meer zichtbaar. In drukke maanden zorgt dit ervoor dat er niet het maximale uit je website gehaald kan worden. 

SEO voordeel 2: Vindbare afbeeldingen

Tijdens het optimaliseren van je website verbeter je automatisch de vindbaarheid van je afbeeldingen. Door de afbeeldingen die jij gebruikt op de website vindbaar te maken levert dit een stroom aan extra bezoekers op.

SEO voordeel 3: Hogere CTR

Bereik je door een juiste SEO strategie de nummer één positie dan behaal je de hoogst mogelijke CTR. Veel mensen klikken tegenwoordig niet meer op advertenties. De nummer 1 organische positie behaalt 30% van het zoekverkeer binnen. De nummer 2 gemiddeld 15% en nummer 3 rond de 7%. De rest van deze CTR wordt verdeeld over positie 4-10 (ongeveer 12%) en de advertenties (ongeveer 26%).

SEO voordeel 4: Lage kosten 

SEO is natuurlijk niet goedkoop. Wanneer je alles zelf kunt doen is het gratis. Toch blijkt in de praktijk dat je wel verstand van zaken moet hebben. Zonder deze kennis verspil je je moeite en dat is zonde van je tijd. 

Het voordeel van SEO is dat de kosten éénmalig zijn. Het is een investering voor langere tijd, de teksten die geschreven worden kunnen voor een lange tijd op de website blijven. Als de zoekresultaten na een tijd nog niet zijn wat ze moeten zijn, kunnen de teksten altijd geoptimaliseerd worden. Dit kost dan wel extra geld.

SEO voordeel 5: Relevanter websiteverkeer

Relevant websiteverkeer binnenhalen is misschien wel het grootste voordeel van SEO. Relevantie zorgt voor conversies. Relevanter websiteverkeer betekent dus meer bestellingen, ingevulde leadformulieren en behaalde doelen.

Hoe komt dit? Je haalt met SEO de website bezoeker binnen om jij, volgens de zoekmachine, het beste antwoord hebt op de vraag. De websitebezoeker weet dit ook. De nummer 1 positie in Google heeft niet voor niets de meeste clicks.

SEO voordeel 6: Duurzaamheid

Evergreen content zorgt voor duurzaamheid. Een voordeel is wat vaak wordt onderschat. Niet alleen kostentechnisch is dit interessant. Door de juiste content te plaatsen kan je heel gemakkelijk altijd bovenaan in de zoekmachine staan. 

Evergreen content is content die niet aan verandering onderhevig is. Artikelen over bijvoorbeeld de modetrend van vandaag zijn geen Evergreen content. Een artikel over de voordelen van SEO is dat wel. Dit zal altijd relevant blijven. Misschien heet het hier en daar een paar updates nodig in de toekomst maar de kern blijft gelijk.

SEO voordeel 7: Zichtbaar in alle zoekmachines 

In tegenstelling tot de advertenties in de zoekmachine zorgt SEO voor zichtbaarheid in alle zoekmachines. Google is nog steeds de grootste zoekmachine maar zo zie je dat Bing populair is bij de ouderen. 

Met zoekmachine optimalisatie verbeter je je website. De basis om te ranken is voor alle zoekmachines gelijk. Door een juiste strategie te hanteren ben je dus niet alleen zichtbaar in Google, maar ook in Bing, Yahoo, DuckDuckGo en alle andere. 

SEO voordeel 8: Iedereen kan beginnen met SEO

Iedereen kan beginnen met SEO werkzaamheden uitvoeren, een groot voordeel. Zonder eventuele budgetten kan jij hier ook mee beginnen. Door de basisregels van SEO te volgende kan jij meer organische bezoekers binnenhalen zonder jij er geld voor betaald.

 

SEO voordeel 9: Nummer 1 organisch wekt vertrouwen

De organische nummer 1 worden in de zoekresultaten wekt vertrouwen bij de zoeker. Je staat boven je concurrenten en je ontvangt het meeste websitebezoek. Je website is goedgekeurd door Google. Dit kan je terugzien in de conversiepercentages van de pagina’s die bovenaan de organische resultaten staan.

SEO voordeel 10: Lokale targeting

Met SEO kan je je richten op lokale zichtbaarheid. Dit biedt vele kansen op hele competitieve zoektermen. We hebben het dan niet over Google Mijn Bedrijf maar over zoekopdrachten in combinatie met een locatie zoals: computer kopen in Amsterdam.

Het is lastig om gevonden te worden op een algemene zoekterm zoals computer kopen. Deze term wordt veel gebruikt. Daarom zijn wij specifiek in waar we ons op richten. Als de klant actief is in Amsterdam plakken we er bijvoorbeeld Amsterdam of Amsterdam Zuid achter om beter gevonden te worden door de doelgroep waar de klant zich op richt. 

SEO voordeel 11: Ook zichtbaar bij longtail zoekwoorden

Longtail zoekwoorden zijn zoekopdrachten die langer zijn dan drie woorden. Met SEO is het mogelijk om vele longtail zoekwoorden in de content te verwerken. Dit is met advertenties een stuk lastiger. De meeste longtail zoekwoorden zijn namelijk informatief daardoor minder interessant om op te adverteren. Door vele longtail varianten van je zoekwoorden te verwerken in je teksten is het mogelijk om meer websitebezoek te halen.

Hiermee zeggen we niet dat het niet kan met advertenties. Het is alleen een stuk moeilijker. Via brede zoektermen moet je heel precies de advertenties laten zien bij de juiste zoektermen. Hier moet je echt een mast in Google Ads voor zijn. Dit probleem is er niet bij SEO.

SEO voordeel 12: Minder fouten op jouw website 

SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie. Hierbij verbeter je je website voor de zoekmachine een zoekmachine heeft een hekel aan fouten, waarom?

  • Fouten kosten zoekmachines geld. (crawlbudget)
  • Door fouten begrijpen de zoekmachine niet goed waarde webpagina over gaat.
  • Fouten op de website zijn een no go voor een uitmuntende gebruikerservaring.